Τα δόντια σχηματίζονται στα ούλα πριν γεννηθεί το παιδί και γύρω στους τέσσερις μήνες ξεκινούν να κινούνται προς την επιφάνεια. Τρεις μήνες αργότερα ακολουθεί η ενεργός φάση οδοντοφυΐας. Και τα είκοσι δόντια έχουν πάρει την κανονική τους θέση πριν το παιδί κλείσει τα τρία χρόνια, ωστόσο η ταχύτητα εμφάνισής τους εξαρτάται από την κληρονομικότητα.
Όσον αφορά στην πρόληψη, καλή στιγμή έναρξής της είναι η περίοδος οδοντοφυΐας και οι γιατροί συνιστούν θεραπεία με φθόριο γύρω στους έξι μήνες, καθώς το φθόριο σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τον φώσφορο του σμάλτου συμβάλλει την ενίσχυση των δοντιών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ανάπτυξη των δοντιών είναι αρκετά ενοχλητική και επώδυνη για το παιδί, ωστόσο αποτελεί φυσιολογική διαδικασία. Κάποιες φορές όμως υπάρχει περίπτωση να προκληθούν προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής συμπτώματα:
•Γκρίνια και κλάμα του παιδιού
•Εκκρίσεις σάλιου και τοποθέτηση δακτύλων στο στόμα
•Πρήξιμο και φλεγμονή ούλων
•Άρνηση του παιδιού για θηλασμό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
•Το παιδί σας αναπτύξει πυρετό, διάρροια ή υπερβολική ευαισθησία στο στάδιο της οδοντοφυΐας.
•Το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα κρυολογήματος ή ωτίτιδας ενώ βρίσκεται στη φάση της οδοντοφυΐας.
•Το παιδί σας δεν έχει αναπτύξει κανένα δόντι μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
ΑΙΤΙΕΣ
Το δόντι, όταν κινείται προς την επιφάνεια του ούλου, συχνά προκαλεί πρήξιμο και πόνο. Γι’ αυτό άλλωστε, τη δεδομένη στιγμή το παιδί αρνείται τον θηλασμό.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οδοντοφυΐα αποτελεί φυσιολογική διαδικασία κι όχι ασθένεια, γι’ αυτό και η όποια θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τα προβλήματα της οδοντοφυΐας δεν απαιτούν ιατρική επίσκεψη και συμβουλή. Εάν πάλι εσείς κρίνετε σκόπιμο να συμβουλευθείτε κάποιον γιατρό, εκείνος το πιο πιθανό είναι να χορηγήσει παρακεταμόλη σε υγρή μορφή. Γενικότερα, όμως, καλό είναι να αποφεύγετε τα σκευάσματα που περιέχουν τοπικό αναισθητικό, όπως π.χ. βενζοκαϊνη.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως άλλωστε και οι συμβατικές αποσκοπούν στη χαλάρωση και στην ανακούφιση των ενοχλήσεων. Αν θέλετε να αποφύγετε τη φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες εναλλακτικές μεθόδους:
•Ομοιοπαθητική: ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία. Στην περίπτωση εκείνη που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιον ομοιοπαθητικό γιατρό, ο οποίος το πιθανότερο είναι να σας συστήσει τοChamomilla, το Aconitum, το Pulsatilla ή τοBelladonna.
•Σημεία πίεσης: συνίστανται σε ήπιες μαλάξεις των σημείων που αντιστοιχούν στο στομάχι και στο παχύ έντερο.
•Φυτοθεραπεία: το χαμομήλι θεωρείται το πιο αποτελεσματικό βότανο για τη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Μπορείτε είτε να προσθέσετε μερικά κουταλάκια στο φαγητό του παιδιού σας είτε να προβείτε σε άμεση εφαρμογή του πάνω στα ούλα.
•Τρόπος ζωής: όταν ξεκινήσει η οδοντοφυΐα, καλό είναι να καθαρίζετε καθημερινά με μια γάζα ή με μια μαλακιά οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας έως ότου αυτό φτάσεις την ηλικία που να μπορεί να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του.
•Διατροφή: μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας να μασήσει ένα κρύο ειδικό βοήθημα που θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Μπορείτε, επίσης να τυλίξετε λίγο πάγο σε ένα μαλακό ύφασμα και να το τοποθετήσετε για λίγη ώρα στα ούλα του παιδιού. Επιπλέον, προσέξτε τα σάλια του παιδιού σας, διότι μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα. Για την επίτευξη του ίδιου σκοπού, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λίγη βαζελίνη γύρω από το στόμα και το πηγούνι του. Τέλος, αποφεύγετε να του δίνετε αλμυρές ή όξινες τροφές, διότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
Αποφεύγετε το τρίψιμο των ούλων των παιδιών με οινόπνευμα, διότι έχει άμεση τοξική δράση και ενδέχεται να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου