Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Βότανα και αυτισμός






Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να μετριάσουν τα συμπεριφορικά συμπτώματα του αυτισμού.
Τα παιδιά που έχουν αυτισμό ή άλλους τύπους διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών (ΔΑΔ) συχνά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα και επιθετικότητα. Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από την Ιαπωνία δείχνουν ότι ένα φυτικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων σε παιδιά και εφήβους.

Τι περιέχει αυτό το φυτικό φάρμακο; 
Το φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη μελέτη, ονομάζεται yokukansan, και είναι ένας συνδυασμός από επτά διαφορετικά παραδοσιακά ιαπωνικά βότανα. 
Με αρκετά από τα βότανα αυτά είναι εξοικειωμένοι και οι δυτικοί πληθυσμοί. 
Atractylodes lancea, μια ρίζα που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις γαστρεντερικές διαταραχές.
Poria sclerotium, ένα κινεζικό μανιτάρι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης, το άγχος, την ένταση, τη νευρικότητα, τη ζάλη και την αϋπνία. 
Cnidium rhizome, μια ρίζα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα εξανθήματα και την αύξηση της λίμπιντο.  
Ουνκάρια ή νύχι της γάτας (Uncaria tomentosa), που χρησιμοποιείται από την ιατρική για την καταπολέμηση των φλεγμονών και του άγχους.
Ρίζα αγγελικής, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καούρας, της νευρικότητας, της αϋπνίας και της απώλεια της όρεξης.
Ρίζα μπούμπλερουμ, ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών, της αϋπνίας, των πεπτικών διαταραχών και της κατάθλιψης. 
Glycyrrhiza, επίσης γνωστό ως γλυκόριζα, χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία διαταραχών της πέψης και μαζί με τη ρίζα μπούμπλερουμ (Bupleurum root) για τα προβλήματα στα επινεφρίδια.

Η μελέτη περιελάμβανε τη χορήγηση yokukansan (2.5 - 7.5 γραμμάρια ημερησίως) σε 20 νέους ηλικίας 6 έως 17 ετών που είχαν διαγνωστεί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Αυτό το φυτικό φάρμακο ενδείκνυται και για τη θεραπεία των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων των ατόμων με άνοια, αλλά σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές διερευνούν τα οφέλη της για τους νέους με ΔΑΔ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η οσμή της αναπνοής σας μαρτυρά από τι μπορεί να πάσχετε...

Η διάγνωση των ασθενειών μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία 25ετία.

´Εχει διαπιστωθεί ότι περισσότερες από 50 ασθένειες έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τη χημική σύσταση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο και την οσμή της αναπνοής μας.

Δείτε αναλυτικά για ποιες ασθένειες ίσως σας προειδοποιεί η αναπνοή σας:

Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ψάρι», ίσως πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια

Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ασετόν», ίσως πάσχετε από διαβήτη

Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «ψωμί», ίσως πάσχετε από τυφοειδή πυρετό

Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «σάπιο μήλο», ίσως πάσχετε από διαβητική κετοξέωση

Αν η ανάσα σας μυρίζει σαν «σταφύλι», ίσως πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η αξιολόγηση των οσμών του σώματος εφαρμόζεται σε τομείς της ιατρικής όπως η διαγνωστική, η ανοσολογία, η παθολογοανατομία, η αποκατάσταση, η φαρμακολογία, η φυσιοθεραπεία, η φυσιολογία, η προληπτική ιατρική, η τηλεϊατρική και η επούλωση των πληγών.

Πηγή :newsitamea 

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΑΝΤΙΟ ΟΜΟΡΦΗ

Η Λαίδη ήταν το σκυλί μου , την υιοθέτησα στις 15/12/1997 όταν ήταν 25 ημερών ένα μικρό γκρί μπαλάκι με δυο τεράστια γαλάζια μάτια . Η Λαίδη ήταν η συντροφιά μου στα χρονια των σπουδών και της ειδικότητας μου,ηταν ο ακροατής μου όταν διάβαζα ήταν οι βόλτες μέσα στο κρύο , ηταν το παρεάκι μου στα χρονια των σπουδών μου... Αυτό το φιλαράκι με είδε να παίρνω πτυχία , να τρέχω σε νοσοκομεία , να παίρνω ειδικότητες , να παντρεύομαι, να κανω παιδιά... Σήμερα δυστυχώς έκλεισε ένας κύκλος ζωής... Αντίο Λαιδιτσα μου....😢😢😢😢

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ποιες ερωτήσεις κάνει ο οδοντίατρος για να σχηματίσει το ιστορικό του ασθενούς;



Ο οδοντίατρος όταν δέχεται νέο ασθενή πρέπει να πάρει ένα όσο πιο πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενούς γίνεται. Αυτό βοηθάει τον οδοντίατρο να ανιχνεύσει τοπικά ή γενικά νοσήματα που μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν την οδοντιατρική θεραπεία. Επίσης με τις ερωτήσεις που κάνει ο οδοντίατρος θα μπορέσεις να προσδιορίσει τα συμπτώματα κάθε νοσολογικής κατάστασης που αφορά τη στοματική ή τη γενική υγεία, στοιχεία απαραίτητα για μία ορθή διάγνωση.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που είναι πιθανό να κάνει ο οδοντίατρος είναι:

Για το ιατρικό ιστορικό

- Πάσχετε από κάποιο γενικό νόσημα; (αναφέρεται ειδικότερα είναι αυτά της καρδιάς, των αγγείων, του αίματος, των νεφρών, ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, ρευματικό πυρετό, φυματίωση και νευροψυχικές διαταραχές)

- Ποια είναι η χρονολογία προσβολής από τα παραπάνω νοσήματα;
- Ποια είναι η παρούσα κατάσταση υγείας σας;
- Παίρνετε φάρμακα αυτή την εποχή και αν ναι ποια; (Ιδιαίτερη σημασία έχει η λήψη αντιπηκτικών, κορτιζόνης, επανουτίνης και αντισυλληπτικών)

- Παρουσιάζετε αλλεργική ευαισθησία σε αντιβιοτικά, τοπικά αναισθητικά, παυσίπονα, ορισμένες τροφές κ.λ.π.;
- Έχετε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο τα τελευταία 5 χρόνια και αν ναι, για ποια αιτία;
- Σας έχουν πει ότι η πίεση σας είναι χαμηλή ή αυξημένη;
- Είχατε ποτέ πρόβλημα αιμορραγίας μετά από κάποιο τραυματισμό;
- Είστε έγκυος;
- Έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή;
- Βρίσκεστε υπό την επίβλεψη κάποιου Ιατρού; (Εάν ναι, θα πρέπει να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό του)

- Έχετε αισθανθεί ποτέ πόνο στο στήθος, ειδικά μετά από έντονο περπάτημα ή εργασία;
- Έχετε επίμονο βήχα ή μερικές φορές βήχετε αίμα;
- Πάσχετε από κάποια ασθένεια του στομάχου ή γενικότερα του πεπτικού συστήματος;
- Πάσχετε από κάποια μεταδοτική ασθένεια (π.χ. ηπατίτιδα, AIDS);
- Είστε καπνιστής;

Για το οδοντιατρικό ιστορικό

- Ποια είναι η αιτία προσέλευσης σας στο οδοντιατρείο;
- Πόσο συχνά επισκέπτεστε τον οδοντίατρο; Πότε πήγατε τελευταία φορά;
- Είχατε στο παρελθόν υποφέρει από πονόδοντο; Αν ναι σε ποια περιοχή;
- Έτρεξε ποτέ πύο από τα ούλα σας;
- Σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας; Αν ναι πότε;
- Αισθάνεστε να πονάτε στην άρθρωση της γνάθου;
- Μασάτε καλά και από τις δύο πλευρές;
- Στο παρελθόν είχατε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια οδοντιατρικής θεραπείας (ζαλάδα, λιποθυμία, αντίδραση σε κάποιο αναισθητικό ή άλλο υλικό κ.λ.π.);
- Έχετε υποστεί στο παρελθόν γναθοχειρουργικές επεμβάσεις;
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας; Αν ναι πώς, πόσο συχνά και με τι είδους οδοντόβουρτσα;
- Χρησιμοποιείτε άλλα μέσα στοματικής υγιεινής (οδοντικό νήμα, στοματικά διαλύματα κ.λ.π.);

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Οι σκέψεις μου για τον Αυτισμό...



 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού σήμερα 2/4 σκέφτηκα να γράψω τις σκέψεις μου για τον Αυτισμό.
 Δυσκολεύτηκα να κάτσω να γράψω έστω και δυο αράδες για τον αυτισμό τα αυτιστικά παιδιά και πως το βιώνει το οικογενειακό του περιβάλλον μιας και θεωρητικά είναι θέμα ταμπού .
 Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια δεν είναι σύνδρομο είναι μια κατάσταση που την ζει τόσο το άτομο που βρίσκεται στο αυτιστικό φάσμα οσο και το οικογενειακό του περιβάλλον.  
 Τα άτομα με αυτισμό είναι άτομα ξεχωριστά χαρισματικά έχουν ένα θαυμάσιο αλλά και συνάμα αλλόκοτο τρόπο σκέψης και έκφρασης .  Υπάρχουν άτομα που μέσα σε αυτή την μπλεγμένη κατάσταση του μυαλού τους γίνονται οι καλύτεροι ζωγράφοι , μουσικοί , αθλητές ακόμη και επιστήμονες κυρίως σε επιστήμες όπως αυτή της πληροφορικής.
 Πώς είναι να ζείς με ένα αυτιστικό παιδί;
 Η απάντηση είναι περίπλοκη αλλά και εύκολη , ένα τέτοιο παιδί σου δίνει απλόχερα την αγάπη του , τις αγκαλιές του αλλά και όταν έχει τις μαύρες του σου κατεβάζει τα ρολά του μυαλού του και δεν σε αφήνει να μπείς με τιποτα μέσα .
 Τα παιδιά αυτά δεν θέλουν μονο την αγάπη μας αλλά και την υποστήριξή μας , θέλουν τον σεβασμό μας . 
 Η οικογένεια των παιδιών αυτών είναι μια οικογένεια δυο και ίσως τρεις φορές περισσότερο δεμένη απο οποιαδήποτε άλλη οικογένεια μιας και ενα σταθερό και πάνω απο όλα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλλον δίνει στα άτομα αυτά το ερέθισμα και το έναυσμα να ανοιχτούν και να ξεκλειδώσουν κάθε κομμάτι του πολύπλοκου χαρακτήρα τους.
 Μην λυπάστε τα άτομα αυτά , μην τα απομονώνεται και μην τους φέρεστε
ρατσιστικά δεν το αξίζουν είναι ίσοι με εσάς και εμάς του " φυσιολογικούς". Δεν θέλουν την λύπηση σας -μας αλλά ίσες ευκαιρίες για ζωή με ολους σας- μας. 
 Ευχαριστώ που με διαβάσατε ... 
 Ελευθερία 
Μαμά της Σταματούλας και του Μιχαλακη ...

Υ.Γ. : ΝΑΙ έχω αυτιστικό παιδί και είμαι υπερήφανη για τις χαρές που μου δίνουν τα δυο παιδιά μου.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Τι μας δείχνει το υπερβολικό σάλιο;



Το σάλιο ή σίελος είναι το έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων. Η σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου.


Η φυσιολογική παραγωγή σάλιου είναι 1-1,5 λίτρο την ημέρα. Το σάλιο είναι απαραίτητο για την εφύγρανση του στόματος, την κατάποση, την πέψη, την άμυνα του στόματος έναντι των μικροβίων, την ομιλία και την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου που παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Τι προκαλεί την υπερβολική παραγωγή σάλιου:

Ψυχογενή αίτια


Σε υπερβολικά αγχωτικούς ανθρώπους δημιουργείται η ψευδής εντύπωση υπερπαραγωγής σάλιου και συνεχώς φτύνουν το σάλιο που φυσιολογικά παράγεται.

Τοπικά νοσήματα


Νοσήματα του στόματος όπως άφθες, ερπητική στοματίτιδα, πέμφιγα κ.ά., καθώς και η τοποθέτηση νέων οδοντοστοιχιών που προκαλούν τοπικό ερεθισμό, μπορεί να προκαλέσουν ήπια σιελόρροια.

Συστηματικά νοσήματα


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Ρarkinson, νόσος Αlzheimer, σύνδρομο Down κ.ά.). Σε όλα τα νευρολογικά προβλήματα δεν υπάρχει υπερπαραγωγή σάλιου, αλλά χαλάρωση στον νευρομυϊκό έλεγχο κατακράτησης του σάλιου στο στόμα, και μειωμένη κατάποσή του.

Φάρμακα


Πρόκειται για ανεπιθύμητη δράση ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σάλιου.

Αντιμετώπιση


Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό στοματολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία της σιελόρροιας.
Όταν αποτελεί σύμπτωμα κάποιας νόσου, υποχωρεί με την αντιμετώπιση της νόσου, σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του σάλιου, όπως τα αγχολυτικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία βελτιώνει τη νευρομυϊκή λειτουργία της γλώσσας, των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής και μειώνει τη σιελόρροια.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το σχολείο και η διαφορετικότητα



Όλο και συχνότερα συναντάμε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μια λέξη που άδικα τρομάζει πολλούς γονείς.
Τα παιδιά με αυτή τη διάγνωση είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και μπορεί να έχουν από μια μικρή δυσκολία στην κοινωνική επαφή, μέχρι πιο σοβαρές δυσκολίες στη συμπεριφορά. Παιδιά που είναι ευαίσθητα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, με πολλές δυνατότητες και πολλές φορές με σπάνιες ικανότητες, καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα σχολικό περιβάλλον που δεν είναι απαραίτητα δημιουργικόαλλά αντίθετα είναι κάποιες φορές βαρετό, χαοτικό ή ακόμα και εχθρικό.
 Είναι όμως παιδιά που ανήκουν στο χώρο του σχολείου,έστω και αν κάποιες φορές χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια (παράλληλη τάξη, τάξη ένταξης). Ο θεσμός αυτών των τάξεων υπάρχει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, από τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν η ένταξη σε "κανονικό" σχολείο βοηθάει τα παιδιά με δυσκολίες.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα;
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι καλό να υπάρχουν παιδιά με δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς  στην τάξη του παιδιού τους. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες στον τομέα αυτό, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά χωρίς δυσκολίες, χωρίς να υπάρχει κάποιο κόστος στην ποιότητα της εκπαίδευσης που τους παρέχεται.
Τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να μάθουν:
  • να αποδέχονται τους άλλους
  • να νιώθουν άνετα ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους
  • να μην κρίνουν επιφανειακά
  • να μην απορρίπτουν κάτι μόνο και μόνο γιατί δυσκολεύονται να το καταλάβουν 
  • να παίρνουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον άλλο
  • να έχουν περισσότερη επιμονή
Οι γονείς θα ήταν καλό να ενθαρρύνουν την επαφή με καινούργια ερεθίσματα και διαφορετικούς ανθρώπους από πολύ νωρίς, από την παιδική χαρά και τον παιδότοπο. Η σωστή αντιμετώπιση, η αποδοχή και η κατανόηση της διαφορετικότητας είναι πολύ σημαντική για όλους. Ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού της ζωής είναι να μάθουμε να ακολουθούμε τα άγνωστα μονοπάτια της και έτσι να μαθαίνουμε καινούργιες πτυχές του εαυτού μας. 

Οι 25 ερωτήσεις που ρωτάμε τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο





1. Ποιό ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (ποιό ήταν το χειρότερο;)

2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις.

3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα καθόσουνμαζί στην τάξη; (με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί;)

4. Ποιο σημείο (χώρος) του σχολείου είναι το πιο σούπερ;

5. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος)

6. Αν έπαιρνα τηλέφωνο τη δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για σένα;

7. Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα;

8. Με ποιον τρόπο σε βοήθησε κάποιος σήμερα;

9. Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα.

10. Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα;

11. Ποια στιγμή βαρέθηκες πιο πολύ σήμερα;

12. Αν εμφανιζόταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο στην τάξη σου για να πάρει κάποιον, ποιος θα ήθελες να ήταν αυτός; (Γιατί;)

13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του;

14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!

15. Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα;

16. Τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε για πιο πολλές ώρες στο σχολείο;

17. Τι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε λιγότερο; Γιατί;

18. Σε ποιον πιστεύεις οτι θα μπορούσες να φερθείς καλύτερα μέσα στην τάξη σου; (ενώ δεν το έχεις κάνει ενδεχομένως)

19. Πού κυρίως παίζεις στα διαλείμματα;

20. Ποιος είναι ο πιο αστείος μέσα στην τάξη σου; Γιατί;

21. Τι σου άρεσε πιο πολύ στο κολατσιό σου;

22. Αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος αύριο, τι θα έκανες;

23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη που θα χρειαζόταν λίγο χρόνο εκτός ομάδας;

24. Αν μπορούσες να αλλάξεις θέση με κάποιον μέσα στην τάξη, με ποιον θα το διαπραγματευόσουν; Γιατί;

25. Πες μου 3 διαφορετικές στιγμές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις το μολύβι σου σήμερα!

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο δεκάλογος του πονεμένου ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ


Όλοι έχουμε έναν ή παραπάνω λόγους να μην μας αρέσει η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος όμως τι λόγους έχει να μην του αρέσουν οι ασθενείς του;

Ένας οδοντίατρος δημοσίευσε ένα άρθρο όπου παραθέτει τους 10 λόγους για τους οποίους δεν του αρέσουν κάποιοι ασθενείς:

1. Το πρώτο πράγμα που λέει ένας ασθενής μόλις κάθετε στην οδοντιατρική καρέκλα είναι "Μισώ τους οδοντιάτρους!".  Μήπως να είστε λίγο ποιο ευγενικοί;

2. Έρχονται ασθενείς που εμφανέστατα έχουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους για μέρες. Όπως ξέρετε θα περάσουμε αρκετή ώρα μέσα στο στόμα σας, οπότε κάντε μας τη χάρη να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

3. Μετά από κάθε οδοντιατρική εργασία παραπονιέστε για τον λογαριασμό. Θα πηγαίνατε σε ένα σουπερμάρκετ να ψωνίσετε ένα καρότσι πράγματα και να μην τα πληρώσετε. Εμείς τουλάχιστον σας χαρίζουμε ξανά ένα όμορφο χαμόγελο και σας δίνουμε πίσω την αυτοπεποίθηση σας.

4. Σε επίσκεψη ασθενούς ενημερώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη σφραγίσματος. Δεν το κάνει, περιμένεις μήνες, πονάει αφόρητα και ένα Σάββατο βράδυ μας καλεί θεωρώντας και το περιστατικό επείγον, όταν εμείς το έχουμε πει μήνες τώρα!

5. Κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών εργασιών, ασθενείς κάνουν γκριμάτσες πόνου, πονάνε δεν πονάνε. Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μου το πείτε και να κάνω κάτι για αυτό, αλλά κυρίως κάντε λίγο υπομονή για να κάνουμε καλά την δουλειά μας.

6. Μας παίρνετε τηλέφωνο για να μας πείτε ότι "Πριν κάνετε το σφράγισμα δεν πονούσα τόσο!". Προφανώς, αφού έπρεπε να τροχίσω σε βάθος το δόντι και να το γεμίσω με ένα ξένο, για τον οργανισμό, σώμα, δεν νομίζετε ότι θα πονάει για λίγο;

7. Την ώρα της ακτινογραφίας δείξτε τον καλύτερο εαυτό σας και κάντε υπομονή για μόλις 15 δευτερόλεπτα! Έχω κάνει και εγώ και ξέρω πως είναι αλλά το κάνω, αν θέλω καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

8. Μετά την τοποθέτηση της γέφυρας μου λέτε, χασκογελώντας, ότι μου αγοράσατε καινούριο αμάξι με τα λεφτά που δώσατε. Με τα λεφτά που δώσατε αγοράσατε τη γέφυρα που ήδη φοράτε και χαμογελάτε πια. Προσωπικά έχω ξοδέψει ήδη πολλά λεφτά στις σπουδές μου και πολύ χρόνο ώστε να φτιάξω αυτή τη γέφυρα να σας ταιριάζει απόλυτα στο στόμα.

9. Όταν ακυρώνεται το ραντεβού σας τελευταία στιγμή, ειδικά γιατί προτιμήσατε να πάτε κομμωτήριο, σκεφτείτε ότι αυτές τις ώρες που είχα σκοπό να αφιερώσω μόνο σε εσάς, δεν μπορώ να τις αναπληρώσω και ίσως θα μπορούσε να πάρει το ραντεβού κάποιος άλλος ασθενής που να το είχε τελικά περισσότερο ανάγκη.

10. Όταν σας λέμε ότι τρίζετε τα δόντια σας, μην το αρνείστε σαν να σας κατηγορούμε για κάτι, γιατί είναι κάτι που φαίνεται από την κλινική εικόνα του στόματος σας και σας το λέμε για να προλάβουμε κάποια μελλοντικά προβλήματα.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζεις...


Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Στην Ευρώπη κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σημασία που έχει για τη γυναίκα η παιδεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχολείο αποτελεί πράγματι δύσκολο όνειρο για γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη βία, τη φτώχεια και τις διακρίσεις. Στην Ευρώπη τα εμπόδια αυτά έχουν προ πολλού πάψει να υπάρχουν, η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι αυτονόητη και στις περισσότερες χώρες οι ακαδημαϊκές επιδόσεις τους υπερτερούν εκείνων των ανδρών.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Tι προκαλεί ή έλλειψη του ενζύμου G6PD στο παιδί;




Πολλές μητέρες ενημερώνονται λίγο μετά τη γέννηση του μωρού τους 
ότι έχει έλλειψη ενός ενζύμου ή αλλιώς ανεπάρκεια G6PD και πρέπει να είναι προσεκτικές με τα φάρμακα και τα φαγητά που θα του δώσουν. Διαβάστε τι είναι η ανεπάρκεια G6PD και τι πρέπει να αποφεύγει το παιδί σας;

Η ανεπάρκεια G6PD οφείλεται σε ένα πρόβλημα που προκύπτει με ένα ένζυμο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD δεν θεραπεύεται, αλλά αντίθετα αποτελεί μια δια βίου κατάσταση. Είναι μια κληρονομική νόσος και δεν μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με έλλειψη του ενζύμου G6PD έχουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή, εφόσον αποφεύγουν ορισμένες τροφές και φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι με αυτή την διαταραχή θα έχουν αναιμία. Η αναιμία μπορεί να κάνει τα παιδιά να φαίνονται χλωμά και να έχουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τη λήψη ενός από τα φάρμακα ή την κατανάλωση των τροφίμων που θα αναφέρουμε παρακάτω, ή κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας.
Μερικά μωρά με έλλειψη του ενζύμου G6PD μπορεί να έχουν ίκτερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ ‘ότι συνήθως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Ο ίκτερος κάνει το δέρμα να φαίνεται κίτρινο, λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το παιδί σας θα πρέπει να αποφεύγει τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα χημικά προϊόντα που αναφέρονται παρακάτω:
Αντιβιοτικά
    Σουλφοναμίδες
    Κοτριμοξαζόλη (Bactrim, Septrin)
    Δαψόνη
    Χλωραμφαινικόλη
    Νιτροφουραντοίνη
    Ναλιδιξικό οξύ
Ανθελονοσιακά
    Χλωροκίνη
    Υδροξυχλωροκίνη
    Πριμακίνη
    Κινίνη
Χημικά
    Ναφθαλίνη
    Μπλε του μεθυλενίου
Τρόφιμα
    Φάβα – κουκιά
Άλλα φάρμακα
    Σουλφασαλαζίνη
    Μεθυλντόπα
    Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C
    Υδραλαζίνη
    Προκαϊναμίδη
    Κινιδίνη
    Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα
Μερικά παιδιά με G6PD δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη. Πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες όλων των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση βοτάνων και τις εναλλακτικές ομοιοπαθητικές θεραπείες.
Πηγη:iatronet.gr

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ομοιοπαθητική και Οδοντιατρική. Δύο δρόμοι που διασταυρώνονται....

Η Ομοιοπαθητική έχει τις ρίζες της στην εποχή του Ιπποκράτη, που ήταν και ο πρώτος που διατύπωσε τις βασικές αρχές της, και στη συνέχεια οργανώθηκε σαν επιστήμη από τον Γερμανό, Σάμουελ Χάνεμαν (1755-1843).


Η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία. Το στόμα έχει μεγάλη σημασία στην ισορροπία του κάθε οργανισμού, καθώς αποτελεί την αρχή δυο σημαντικών συστημάτων, του πεπτικού και του αναπνευστικού.

Η διαφορά της ομοιοπαθητικής οδοντιατρικής από την κλασική βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση του ασθενή σαν οργανισμό που πάσχει στο σύνολο του και όχι μόνο στο στόμα.

Ο "Ομοιοπαθητικός Οδοντίατρος" έχει εκπαιδευτεί στην ομοιοπαθητική, παρακολουθώντας το ολοκληρωμένο, διετές, πρόγραμμα εκπαίδευσης, σε αναγνωρισμένη σχολή ομοιοπαθητικής εκπαίδευσης που προορίζεται μόνο για γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς. Ασκεί όλες τις διεργασίες και θεραπείες που όλοι γνωρίζουν αλλά παράλληλα είναι εκπαιδευμένος να παράσχει εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα, σε έναν ασθενή, που για διάφορους λόγους, βρίσκεται σε θεραπεία με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Στο "πρακτικό" μέρος της οδοντιατρικής εργασίας (εμφράξεις, προσθετική, ορθοδοντική) δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, εκτός από την αποφυγή ορισμένων υλικών, όπως π.χ. τα αμαλγάματα (μαύρα σφραγίσματα) διότι περιέχουν υδράργυρο και βαρέα μέταλλα, που επιδρούν αρνητικά στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε ξ χρήση ευγενόλης, κοινού αναισθητικού, διαλυμάτων μέντας και άλλων υλικών, που δεν συνάδουν με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η αφαίρεση των εμφράξεων αυτών, πρέπει να γίνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο οι εκπαιδευμένοι ομοιοπαθητικοί οδοντίατροι γνωρίζουν:

1. Χρήση ειδικής αναρρόφησης.

2. Χρήση απομονωτήρος.

3. Κατεονισμοί-ψύξη περιοχής.

4. Κάλυψη προσώπου ασθενούς.

5. Αερισμός-ιονισμός χώρου.

6. Αποστείρωση οδοντικών ιστών μετά την αφαίρεση.

7. Detoxification ασθενούς, με ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, πριν και μετά την διαδικασία, για την απομάκρυνση του αμαλγάματος και υδραργύρου από τον οργανισμό.

8. Αφαίρεση εμφράξεως αμαλγάματος σε, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερα κομμάτια.

9. Χρήση υπεροξειδίου του αζώτου (δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα).

10. Αφαίρεση μέχρι 3 εμφράξεων ανά εβδομάδα.

11. Φίλτρο στο οδοντιατρικό μηχάνημα, ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον, μέσω της αποχέτευσης ("Πράσινη" Οδοντιατρική).



Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Σύνδρομο στοματικής αλλεργίας




Πολλοί άνθρωποι νιώθουν έντονη φαγούρα ή κνίδωση στο στόμα κάθε φορά που τρώνε συγκεκριμένες τροφές, όπως πεπόνι, μήλο, κολοκυθάκια, ντομάτες, ακτινίδιο κ.α.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας και ίσως δεν το γνωρίζουν. Τα περισσότερα ήδη αλλεργιών εκδηλώνονται "χτυπώντας" το αναπνευστικό σύστημα ή με εξανθήματα στο σώμα.
Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας είναι μια πάθηση λιγότερο γνωστή από τις υπόλοιπες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζεται στο 1/3 των ανθρώπων. Ο καθένας από αυτούς έχει κάποια ξεχωριστή αντίδραση (φαγούρα στο στόμα, ενόχληση, κνίδωση) όταν καταναλώνει συγκεκριμένες τροφές. Όπως και με κάθε είδος αλλεργίας, έτσι και στο σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, οι τροφές που πυροδοτούν αυτές τις αντιδράσεις μπορεί να είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο.
Τι συμβαίνει στο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας
Στην αλλεργική ρινίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη γύρη ως ξένο εισβολέα. Έτσι ο οργανισμός ενεργοποιεί άμυνες όπως το φτάρνισμα, την καταρροή, τα υγρά μάτια και άλλα συμπτώματα για να απομακρύνει τον εισβολέα από το σώμα.
Στο σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει με τον ίδιο τρόπο όταν επεξεργάζεται τις πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με εκείνες στην γύρη (ή σε άλλες αλλεργιογόνες ουσίες) και οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα φρούτα ή λαχανικά. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη αντιδραστικότητα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια. Αλλά κάποιες φορές, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μιας σοβαρής ή ακόμα και απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία).
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 2% των ατόμων με σύνδρομο στοματικής αλλεργίας μπορεί να υποστεί αναφυλακτικό σοκ.
Οι τροφές που πρέπει να προσέχετε
Αλλεργία στην αμβροσία: Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στην αμβροσία μπορεί να αντιδράσουν στο πεπόνι, το καρπούζι, τις ντομάτες, καθώς και στα κολοκυθάκια, τους ηλιόσπορους, τις πικραλίδες, το χαμομήλι και την echinacea.
Αλλεργία στη γύρη: Τα άτομα με αλλεργία στη γύρη μπορεί να αντιδράσουν στα ακτινίδια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τον κόλιανδρο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, το σέλινο, τα κεράσια, τα καρότα, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Αλλεργία στο γρασίδι: Οι άνθρωποι με αλλεργία στο γρασίδι μπορεί να αντιδράσουν στα ροδάκινα, το σέλινο, τις ντομάτες, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια.
Αλλεργία στο λάτεξ: Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να αντιδράσουν στις μπανάνες, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το κάστανο και την παπάγια.