Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Τι μας δείχνει το υπερβολικό σάλιο;



Το σάλιο ή σίελος είναι το έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων. Η σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου.


Η φυσιολογική παραγωγή σάλιου είναι 1-1,5 λίτρο την ημέρα. Το σάλιο είναι απαραίτητο για την εφύγρανση του στόματος, την κατάποση, την πέψη, την άμυνα του στόματος έναντι των μικροβίων, την ομιλία και την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου που παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Τι προκαλεί την υπερβολική παραγωγή σάλιου:

Ψυχογενή αίτια


Σε υπερβολικά αγχωτικούς ανθρώπους δημιουργείται η ψευδής εντύπωση υπερπαραγωγής σάλιου και συνεχώς φτύνουν το σάλιο που φυσιολογικά παράγεται.

Τοπικά νοσήματα


Νοσήματα του στόματος όπως άφθες, ερπητική στοματίτιδα, πέμφιγα κ.ά., καθώς και η τοποθέτηση νέων οδοντοστοιχιών που προκαλούν τοπικό ερεθισμό, μπορεί να προκαλέσουν ήπια σιελόρροια.

Συστηματικά νοσήματα


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Ρarkinson, νόσος Αlzheimer, σύνδρομο Down κ.ά.). Σε όλα τα νευρολογικά προβλήματα δεν υπάρχει υπερπαραγωγή σάλιου, αλλά χαλάρωση στον νευρομυϊκό έλεγχο κατακράτησης του σάλιου στο στόμα, και μειωμένη κατάποσή του.

Φάρμακα


Πρόκειται για ανεπιθύμητη δράση ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σάλιου.

Αντιμετώπιση


Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό στοματολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία της σιελόρροιας.
Όταν αποτελεί σύμπτωμα κάποιας νόσου, υποχωρεί με την αντιμετώπιση της νόσου, σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του σάλιου, όπως τα αγχολυτικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία βελτιώνει τη νευρομυϊκή λειτουργία της γλώσσας, των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής και μειώνει τη σιελόρροια.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το σχολείο και η διαφορετικότητα



Όλο και συχνότερα συναντάμε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μια λέξη που άδικα τρομάζει πολλούς γονείς.
Τα παιδιά με αυτή τη διάγνωση είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και μπορεί να έχουν από μια μικρή δυσκολία στην κοινωνική επαφή, μέχρι πιο σοβαρές δυσκολίες στη συμπεριφορά. Παιδιά που είναι ευαίσθητα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, με πολλές δυνατότητες και πολλές φορές με σπάνιες ικανότητες, καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα σχολικό περιβάλλον που δεν είναι απαραίτητα δημιουργικόαλλά αντίθετα είναι κάποιες φορές βαρετό, χαοτικό ή ακόμα και εχθρικό.
 Είναι όμως παιδιά που ανήκουν στο χώρο του σχολείου,έστω και αν κάποιες φορές χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια (παράλληλη τάξη, τάξη ένταξης). Ο θεσμός αυτών των τάξεων υπάρχει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, από τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν η ένταξη σε "κανονικό" σχολείο βοηθάει τα παιδιά με δυσκολίες.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα;
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι καλό να υπάρχουν παιδιά με δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς  στην τάξη του παιδιού τους. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες στον τομέα αυτό, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά χωρίς δυσκολίες, χωρίς να υπάρχει κάποιο κόστος στην ποιότητα της εκπαίδευσης που τους παρέχεται.
Τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να μάθουν:
  • να αποδέχονται τους άλλους
  • να νιώθουν άνετα ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους
  • να μην κρίνουν επιφανειακά
  • να μην απορρίπτουν κάτι μόνο και μόνο γιατί δυσκολεύονται να το καταλάβουν 
  • να παίρνουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον άλλο
  • να έχουν περισσότερη επιμονή
Οι γονείς θα ήταν καλό να ενθαρρύνουν την επαφή με καινούργια ερεθίσματα και διαφορετικούς ανθρώπους από πολύ νωρίς, από την παιδική χαρά και τον παιδότοπο. Η σωστή αντιμετώπιση, η αποδοχή και η κατανόηση της διαφορετικότητας είναι πολύ σημαντική για όλους. Ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού της ζωής είναι να μάθουμε να ακολουθούμε τα άγνωστα μονοπάτια της και έτσι να μαθαίνουμε καινούργιες πτυχές του εαυτού μας. 

Οι 25 ερωτήσεις που ρωτάμε τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο





1. Ποιό ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (ποιό ήταν το χειρότερο;)

2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις.

3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα καθόσουνμαζί στην τάξη; (με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί;)

4. Ποιο σημείο (χώρος) του σχολείου είναι το πιο σούπερ;

5. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος)

6. Αν έπαιρνα τηλέφωνο τη δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για σένα;

7. Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα;

8. Με ποιον τρόπο σε βοήθησε κάποιος σήμερα;

9. Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα.

10. Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα;

11. Ποια στιγμή βαρέθηκες πιο πολύ σήμερα;

12. Αν εμφανιζόταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο στην τάξη σου για να πάρει κάποιον, ποιος θα ήθελες να ήταν αυτός; (Γιατί;)

13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του;

14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!

15. Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα;

16. Τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε για πιο πολλές ώρες στο σχολείο;

17. Τι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε λιγότερο; Γιατί;

18. Σε ποιον πιστεύεις οτι θα μπορούσες να φερθείς καλύτερα μέσα στην τάξη σου; (ενώ δεν το έχεις κάνει ενδεχομένως)

19. Πού κυρίως παίζεις στα διαλείμματα;

20. Ποιος είναι ο πιο αστείος μέσα στην τάξη σου; Γιατί;

21. Τι σου άρεσε πιο πολύ στο κολατσιό σου;

22. Αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος αύριο, τι θα έκανες;

23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη που θα χρειαζόταν λίγο χρόνο εκτός ομάδας;

24. Αν μπορούσες να αλλάξεις θέση με κάποιον μέσα στην τάξη, με ποιον θα το διαπραγματευόσουν; Γιατί;

25. Πες μου 3 διαφορετικές στιγμές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις το μολύβι σου σήμερα!

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο δεκάλογος του πονεμένου ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ


Όλοι έχουμε έναν ή παραπάνω λόγους να μην μας αρέσει η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος όμως τι λόγους έχει να μην του αρέσουν οι ασθενείς του;

Ένας οδοντίατρος δημοσίευσε ένα άρθρο όπου παραθέτει τους 10 λόγους για τους οποίους δεν του αρέσουν κάποιοι ασθενείς:

1. Το πρώτο πράγμα που λέει ένας ασθενής μόλις κάθετε στην οδοντιατρική καρέκλα είναι "Μισώ τους οδοντιάτρους!".  Μήπως να είστε λίγο ποιο ευγενικοί;

2. Έρχονται ασθενείς που εμφανέστατα έχουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους για μέρες. Όπως ξέρετε θα περάσουμε αρκετή ώρα μέσα στο στόμα σας, οπότε κάντε μας τη χάρη να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

3. Μετά από κάθε οδοντιατρική εργασία παραπονιέστε για τον λογαριασμό. Θα πηγαίνατε σε ένα σουπερμάρκετ να ψωνίσετε ένα καρότσι πράγματα και να μην τα πληρώσετε. Εμείς τουλάχιστον σας χαρίζουμε ξανά ένα όμορφο χαμόγελο και σας δίνουμε πίσω την αυτοπεποίθηση σας.

4. Σε επίσκεψη ασθενούς ενημερώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη σφραγίσματος. Δεν το κάνει, περιμένεις μήνες, πονάει αφόρητα και ένα Σάββατο βράδυ μας καλεί θεωρώντας και το περιστατικό επείγον, όταν εμείς το έχουμε πει μήνες τώρα!

5. Κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών εργασιών, ασθενείς κάνουν γκριμάτσες πόνου, πονάνε δεν πονάνε. Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μου το πείτε και να κάνω κάτι για αυτό, αλλά κυρίως κάντε λίγο υπομονή για να κάνουμε καλά την δουλειά μας.

6. Μας παίρνετε τηλέφωνο για να μας πείτε ότι "Πριν κάνετε το σφράγισμα δεν πονούσα τόσο!". Προφανώς, αφού έπρεπε να τροχίσω σε βάθος το δόντι και να το γεμίσω με ένα ξένο, για τον οργανισμό, σώμα, δεν νομίζετε ότι θα πονάει για λίγο;

7. Την ώρα της ακτινογραφίας δείξτε τον καλύτερο εαυτό σας και κάντε υπομονή για μόλις 15 δευτερόλεπτα! Έχω κάνει και εγώ και ξέρω πως είναι αλλά το κάνω, αν θέλω καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

8. Μετά την τοποθέτηση της γέφυρας μου λέτε, χασκογελώντας, ότι μου αγοράσατε καινούριο αμάξι με τα λεφτά που δώσατε. Με τα λεφτά που δώσατε αγοράσατε τη γέφυρα που ήδη φοράτε και χαμογελάτε πια. Προσωπικά έχω ξοδέψει ήδη πολλά λεφτά στις σπουδές μου και πολύ χρόνο ώστε να φτιάξω αυτή τη γέφυρα να σας ταιριάζει απόλυτα στο στόμα.

9. Όταν ακυρώνεται το ραντεβού σας τελευταία στιγμή, ειδικά γιατί προτιμήσατε να πάτε κομμωτήριο, σκεφτείτε ότι αυτές τις ώρες που είχα σκοπό να αφιερώσω μόνο σε εσάς, δεν μπορώ να τις αναπληρώσω και ίσως θα μπορούσε να πάρει το ραντεβού κάποιος άλλος ασθενής που να το είχε τελικά περισσότερο ανάγκη.

10. Όταν σας λέμε ότι τρίζετε τα δόντια σας, μην το αρνείστε σαν να σας κατηγορούμε για κάτι, γιατί είναι κάτι που φαίνεται από την κλινική εικόνα του στόματος σας και σας το λέμε για να προλάβουμε κάποια μελλοντικά προβλήματα.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζεις...


Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Στην Ευρώπη κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σημασία που έχει για τη γυναίκα η παιδεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχολείο αποτελεί πράγματι δύσκολο όνειρο για γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη βία, τη φτώχεια και τις διακρίσεις. Στην Ευρώπη τα εμπόδια αυτά έχουν προ πολλού πάψει να υπάρχουν, η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι αυτονόητη και στις περισσότερες χώρες οι ακαδημαϊκές επιδόσεις τους υπερτερούν εκείνων των ανδρών.