Ως μονογονέας είμαι σίγουρη πως έχεις μια υπέροχη σχέση με τα παιδιά σου. Ότι βασίζονται σε σένα για τις βάσεις που χρειάζονται και την επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους, μέχρι τη τροφή και τη διασκέδασή τους. Σαν αποτέλεσμα όμως, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε ορισμένα κοινά, αλλά αντιμετωπίσιμα, μονογονεϊκά λάθη, όπως:
1. Να είσαι ο καλύτερος φίλος των παιδιών σου
Ως μονογονέας, η σχέση σου με τα παιδιά σίγουρα είναι πολύ στενή και μοναδική. Όμως, αντί να αντιμετωπίζεις τη σχέση σας σαν μια φιλία, αναγνώρισέ τη γι’ αυτό που είναι: Ως κάτι ιερό. Δεν υπάρχει άλλη σχέση στη ζωή σου σαν αυτή που έχεις με τα παιδιά σου. Καλλιέργησέ τη και προστάτεψέ τη αλλά μην την αντιμετωπίζεις σαν αυτή που έχεις με τους φίλους ή τις φίλες σου. Γιατί αλλιώς, μπορεί να μπερδέψεις το παιδί. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση, ψυχολογικά και συναισθηματικά, να βάλουν από μόνα τους, όρια. Χρειάζονται από εμάς να τα θέσουμε. Επομένως, καλύτερα να μη δώσεις τόση έμφαση στο φιλικό κομμάτι της σχέσης σας και να επικεντρωθείς σε αυτό, όταν τα παιδιά, ενηλικιωθούν.
2. Να προσπαθείς να βάλεις κανόνες χωρίς να έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους
Τα παιδιά που είναι δεμένα με τους γονείς τους και τους εμπιστεύονται, είναι πιο πιθανό να σεβαστούν και να ακολουθήσουν τους κανόνες. Γι’ αυτό, μην ξεχνάς να δένεσαι με τα παιδιά σου. Βγείτε και παίξτε, διασκεδάστε, δείτε μια ταινία όλοι μαζί. Άκουσέ τα να σου λένε για τα αγαπημένα τους βιβλία, τις αγαπημένες τους ταινίες ή κάτι που έγινε στο σχολείο τους. Ο χρόνος που περνάς καλλιεργώντας τη σχέση σας, βάζει τα θεμέλια πάνω στα οποία τα παιδιά σου μπορούν να σταθούν όταν αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αρνητικές επιρροές, στο μέλλον!
3. Να περιμένεις από τα παιδιά σου ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ
Δύο πράγματα συμβαίνουν όταν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας θα κάνουν λάθη α)εθελοτυφλούμε και δεν αναγνωρίζουμε όταν τα παιδιά μας κάνουν κακές επιλογές και έχουν ανάγκη να μάθουν από εμάς πώς να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις β)χάνουμε την ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας από τα λάθη τους ώστε να αποτρέψουμε μεγαλύτερη και ίσως ανεπανόρθωτα λάθη στη μελλοντική τους ζωή. Αντί λοιπόν να βλέπεις τα πράγματα ανάποδα ή να αναρωτιέσαι μήπως δεν είσαι φτιαγμένος/η να μεγαλώνεις παιδιά, μπορείς να μετατρέψεις τα λάθη τους σε ευκαιρία. Με τον τρόπο αυτό, θα τα κάνεις να μάθουν απ’ τα λάθη τους και να αποκτήσουν ικανότητες και αυτοπεποίθηση, ώστε να χειριστούν την επόμενη πρόκληση, πιο θετικά και αποτελεσματικά.
4. Να υπερβάλλεις στα λάθη των παιδιών σου
Ως μονογονέας, πολύ συχνά μπορεί να νιώθεις ότι η συμπεριφορά των παιδιών σου, αντανακλά εσένα. Επίσης μπορεί να νιώσεις αρκετά πιεσμένος/η να διορθώσεις τα προβλήματα εν τη γενέση τους ενώ ταυτόχρονα αισθάνεσαι πολύ αδύναμος/η για να το κάνεις. Αυτή η πίεση μπορεί να σε κάνει να υπερβάλλεις στα λάθη που κάνουν τα παιδιά. Να θυμάσαι όμως πως η ήρεμη συμπεριφορά είναι που θα βοηθήσει τα παιδιά σου να κάνουν σοφές επιλογές στο μέλλον, και όχι τα νεύρα, το άγχος και οι υστερίες. Αντί να τους φωνάζεις, κατέβασε τους τόνους ώστε και τα παιδιά να καταλάβουν πως οι συνέπειες των λαθών τους έχουν να κάνουν με εκείνα και όχι με εσένα.
5. Να μην έχεις εφαρμόσει κανένα πλάνο πειθαρχίας
Όταν μεγαλώνεις τα παιδιά σου μόνος/η είναι λογικό εσύ να είσαι εκείνος/η που παίρνει τις αποφάσεις και επιλέγει πώς να διαχειριστεί τις καταστάσεις.Όταν νιώθεις τον θυμό να βράζει μέσα σου, προσπάθησε να μετρήσεις μέχρι το δέκα και να φτιάξεις ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα έχεις αντιπρόταση για κάθε κατάσταση. Χώρισε την απρεπή συμπεριφορά των παιδιών σε «σημαντική» και «λιγότερο σημαντική». Ύστερα κάνε μια λίστα από συνέπειες για κάθε τύπο απρεπούς συμπεριφοράς εφαρμόσουν τα παιδιά στο μέλλον και ενημέρωσέ τα. Η λιγότερο απρεπή συμπεριφορά, θα «τιμωρείται» για παράδειγμα, με το να μην δούν τηλεόραση για μια μέρα ενώ η πιο απρεπή συμπεριφορά, θα «τιμωρείται» με το να μην δούν τηλεόραση για μια εβδομάδα ή περισσότερο.
Είσαι μονογονέας, έχεις τόσες ευθύνες και τόση πίεση, σε καταλαβαίνω. Αλλά πίστεψέ με, δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο!
Πηγή :singleparent.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου