http://www.eetaa1.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2014/20140831_mhteres-oristika/index.html
´Ενα blog από μια μαμά για όλες τις φίλες μανούλες και όχι μόνο .... Για τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας και για επικοινωνία : eleftheriakb@gmail.com
Κυριακή 31 Αυγούστου 2014
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΕΤΑΑ(ΕΣΠΑ)
http://www.eetaa1.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2014/20140831_mhteres-oristika/index.html
Τι είναι το ALS?
|
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
Πώς να βοηθήσουμε ένα άτομο όταν αυτό πάθει επιληπτική κρίση
Υπάρχει ένας μύθος οτι σε μια επιληπτική κρίση ή ακόμη και σε μια απλή λιποθυμία, ο πάσχων θα «καταπιεί τη γλώσσα του» ή ότι «γυρίζει η γλώσσα» προς τα πίσω και αποφράσει το λάρυγγα. Έτσι γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν το στόμα του πάσχοντα με τα δάχτυλα ή με κουτάλια με επακόλουθο τον τραυματισμό του. Σίγουρα τα παραπάνω είναι λαθεμένα. Πώς όμως πρέπει να συμπεριφερθούμε όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα άτομο με επιληπτική κρίση; Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να κάνουμε, αλλά και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.
Τι πρέπει να κάνουμε:
- Να είμαστε ψύχραιμοι, να μη δημιουργούμε πανικό, να δούμε το ρολόι μας και να χρονομετρήσουμε την κρίση.
- Να βάλουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του
- Να απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν
- Να χαλαρώσουμε τα ρούχα του και να βγάλουμε τα γυαλιά του εάν φοράει
- Να γυρίσουμε τον ασθενή στο πλάι κυρίως μετά την κρίση για να μη κάνει εισρόφηση εκκρίσεων ή εμετού
- Εάν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο σε υποκλυσμό (κλίσμα) ή σε στοματικό διάλυμα να το χρησιμοποιήσουμε
- Μετά την κρίση να καθησυχάσουμε τον ασθενή ότι όλα θα πάνε καλά
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
- Να μη μετακινήσουμε τον ασθενή, εκτός αν κινδυνεύει
- Να μην περιορίσουμε τις κινήσεις του
- Να μην προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το στόμα του με δάχτυλα ή αντικείμενα
- Να μην του δώσουμε τίποτα να πιει
- Δεν χρειάζεται τεχνητή αναπνοή παρά μόνο στην σπάνια περίπτωση που ο ασθενής δεν αναπνέει μετά την κρίση
από το Νευρολογικό Τμήμα Νοσοκομειου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Γιατροσόφια… άμεσης δράσης!
Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Νέα οδηγία: Τι πρέπει να βγάλει μια έγκυος από τη διατροφή της
Η αξιολόγηση των FDA και EPA υποδεικνύει ότι ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί μια καλή επιλογή για τις μητέρες, καθώς δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου σε σύγκριση με άλλα θαλασσινά.
Η νέα έκθεση αναφέρει πως οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να καταναλώνουν ψάρι, αρκεί να επιλέξουν το σωστό είδος.
Οι οδηγίες των FDA και EPA προτρέπουν τις εγκύους και τις μητέρες που θηλάζουν να καταναλώνουν δύο με τρεις μερίδες θαλασσινών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.
Ο τόνος σε κονσέρβα ανήκει θεωρητικά σε αυτήν την κατηγορία θαλασσινών, όμως η νέα έκθεση προτρέπει τις εγκύους να αποφεύγουν εντελώς το συγκεκριμένο ψάρι.
Το ψάρι και τα θαλασσινά έχουν σημαντική θρεπτική αξία, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ μας παρέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.
Οι παγιωμένες οδηγίες αναφέρουν ότι το ψάρι είναι απαραίτητο κατά την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
Η έκθεση που δημοσιεύεται στο Consumer Reports βασίστηκε σε στοιχεία του FDA και παρουσιάζει τα 20 είδη ψαριών που μπορούμε να καταναλώνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα, χωρίς να ανησυχούμε για τα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο. Αυτά τα ψάρια είναι «ασφαλή» ακόμη και για εγκύους και μικρά παιδιά.
Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν υδράργυρο και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Η νέα έκθεση προτρέπει τις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν τον τόνο, αλλά να προτιμούν ψάρια και θαλασσινά όπως ο σολομός, οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.
Σάββατο 16 Αυγούστου 2014
Οι άγνωστοι κίνδυνοι από τα τατουάζ...
ενδιαφέρεται πριν κάνει ένα τατουάζ στο σώμα του, να μάθει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην υγεία του.
Το τατουάζ, λοιπόν, είναι μία επεμβατική διαδικασία διάτρησης του δέρματος, η οποία – κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Διαβάστε ποιοι είναι η κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από ένα αθώο – μικρό ή μεγάλο – τατουάζ.
1) «Το έκανα παλιά, αλλά τώρα μετανιώνω»
Πάνω από το 50 % των ατόμων που έχει κάνει τατουάζ, αργότερα το μετανιώνει και θα προτιμούσε να μην το είχε κάνει. Αυτό το εκφράζουν οι νέοι όταν επισκέπτονται έναν δερματολόγο για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, μία διαδικασία επώδυνη, αλλά και δαπανηρή. Στο τεύχος Ιουλίου του Archives of Dermatology, ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Texas Tech University αναφέρουν σε έρευνα, σχετική με το τι οδηγεί κάποιον να αφαιρέσει ένα τατουάζ:
* το τατουάζ δεν τον εκφράζει στο παρόν, καθώς αναφέρεται σε κατάσταση του παρελθόντος
* δημιουργεί προβλήματα με τα ρούχα και την εμφάνιση
* προκαλεί αμηχανία,
* αλλά και ανησυχία ότι το τατουάζ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά ή καριέρα του.
Ίσως, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα περισσότερα άτομα που ζητούν αφαίρεση τατουάζ είναι γυναίκες, οι οποίες φαίνεται ότι αισθάνονται περισσότερο ψυχολογική δυσφορία, χαρακτηρίζοντας το τατουάζ τους, στίγμα.
2) Το μελάνι περιέχει καρκινογόνα σε χαμηλή μεν περιεκτικότητα, αλλά επικίνδυνα
Χημικοί από το εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι τατουάζ. Ο κίνδυνος είναι ο έξής: Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί το δέρμα να αντιδρά προστατευτικά, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες.
3) Η αφαίρεση αφήνει στο δέρμα μια τοξική χωματερή
Παρά το ότι η αφαίρεση του τατουάζ δεν απαιτεί πλέον χειρουργική εκτομή ή βαθιά τριβή του δέρματος όπως παλιότερα, με αποτέλεσμα να απαιτείται στη συνέχεια, μεταμόσχευση δέρματος, το λέιζερ δεν είναι εντελώς αθώο. Στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολύμηνη θεραπεία με λέιζερ, το τατουάζ μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά κι αυτό να ακούγεται εύκολο. Όμως, στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα. Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Και όσο μεγαλύτερο το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκπομπή τοξικών. Αυτό που μένει τελικά στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση αποτελεί μία τοξική χωματερή.
3) Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των μελανιών που χρησιμοποιούνται
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής (πόσο μάλλον στην Ελλάδα) δηλώνει ότι δεν μπορεί ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα εμπορικά, αλλά και σπιτικά κατασκευασμένα, πολλές φορές, μελάνια. Πολλά περιέχουν επικίνδυνους διαλύτες και μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, αλλά και μια σειρά από ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για την υγεία, όπως μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών ή προσμίξεις από χρώμα αυτοκίνητων – τα οποία είναι άκρως απαγορευτικά για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα.
4) Προκαλούν πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, μέχρι και καρκίνο.
Αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Και αν και μπορεί να είναι και τυχαίο, ωστόσο, καρκίνοι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA προειδοποιεί, επίσης, για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυττατικό καρκίνο-που προκαλείται από τηνπατίτιδα C.
Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνονται δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορεί να διογκωθούν ή να καεί το δέρμα τους, κατάσταση που πιθανότητα να συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια.
5) Κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τις εγκύους
Μεγάλο είναι το πρόβλημα κυρίως για τις γυναίκες. Η αφαίρεση τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης, κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν, επίσης, εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία, που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια γυναίκα, ιδιαίτερα στον τοκετό, κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις γυναίκες που έχουν κάνει τατουάζ πάνω στην σπονδυλική τους στήλη, στο ύψος της μέσης. Υπάρχει η πιθανότητα, όπως λένε οι γιατροί, η βελόνα να μεταφέρει χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών.
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Πρώιμη ήβη στα κορίτσια: Είναι ανησυχητικό;
Οι αιτίες
• λοιμώξεις και αποστήματα,
• κύστες,
• υδροκέφαλο,
• κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Τι εξετάζουμε
Οι 3 καθημερινές κινήσεις που σας φέρνουν πιο κοντά με το παιδί
Ίσως το «πόσο θα φάει» και το «πότε θα κοιμηθεί» να είναι οι πιο σημαντικές έγνοιες μιας μητέρας στην καθημερινότητά της με το παιδί. Πέρα από αυτές τις βασικές ανάγκες του, όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες, εξίσου σημαντικές, στις οποίες να μην έχετε αφιερωθεί όσο θα έπρεπε.
Χαρίστε του 8 θαυματουργά αγγίγματα
Πιάστε του την... κουβέντα
Προσέξτε τα 9 πιο σημαντικά λεπτά της ημέρας
Όταν έρθει η Μόρα στον ύπνο σας…
Ένα φαινόμενο μεταξύ φυσικού και μεταφυσικού, που ζητά εξηγήσεις εδώ και χρόνια “φωτίζεται” σιγά-σιγά μέσα από την προσέγγιση του ερευνητή Τζόναθαν Μπράιτ. Μετά από το Α’ μέρος της συνέντευξής του στον...
Γιάννη Μούτσο ( “Μόρα: ο νυχτερινός επισκέπτης που σκορπά τον τρόμο)”, ακολουθούν κάποιες πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
“Πώς θα καταλάβω ότι δέχομαι την επίθεση της Μόρας;”
“Η επιστήμη μπορεί να λέει «η μόρα είναι αυτό μόνο όταν έχεις πέσει για ύπνο». Να μην δέχεται ότι το άλλο είναι μόρα, ενώ έχει όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.
Έγκειται στον κάθε ερευνητή ουσιαστικά να αποδεχτεί ποια από τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο είναι κύρια και ποια είναι δευτερεύοντα. Αυτό έχει συμβεί μέχρι στιγμής και στην οποιαδήποτε βιβλιογραφία ή σε οποιοδήποτε ερευνητή που διερευνά αυτό το φαινόμενο.
Υπάρχουν 5-6 χαρακτηριστικά:
1. αν είσαι ξαπλωμένος,
2. αν είσαι σε χαλάρωση,
3. αν νοιώθεις την αίσθηση της πίεσης στο στήθος,
4. αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις,
5. να μην μπορείς να κουνηθείς που είναι το βασικότερο όλων – η ακινητοποίηση της στιγμής
6. και βέβαια οι εικόνες που βλέπεις ή όλες αυτές οι αισθήσεις που αφορούν αυτό το θέμα.
“Η μυστική δύναμη πίσω από την μόρα”
“Έχω καταλήξει μέσα από την έρευνά μου ότι πολλά διαφορετικά φαινόμενα μεταξύ τους, όπως είναι η Μόρα, όπως είναι τα πόλτεργκάϊστ και διάφορες άλλες περιπτώσεις, ακόμα και οι δαιμονισμοί, σχετίζονται με τη Σκιά.
Αυτή είναι μια δύναμη η οποία γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους. Ένας πολύ συχνός και συνήθης τρόπος είναι η Μόρα. Αλλά εκτός από αυτό γίνεται αντιληπτή και με άλλους τρόπους όπου η παράδοση ή η επιστήμη, επειδή συνηθίζουν να κατηγοριοποιούν τα φαινόμενα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι τα καταλαβαίνουν ώστε να νοιώσουν ότι δεν τους είναι κάτι τελείως άγνωστο, βάζουν αυτές τις διακρίσεις.
Στην ουσία υπάρχει το ερέθισμα, υπάρχει η δύναμη που γεννάει αυτό το ερέθισμα. Αν μου συνέβαινε όρθιος και σηκωνόντουσαν και κυκλοφορούσαν αντικείμενα στον αέρα θα έλεγα « είναι ένα δαιμονικό πνεύμα πολτεργκάϊστ».
“Η Σκιά…”
“Πρόκειται για ένα ον που έχει συγκεκριμένη βούληση και συγκεκριμένο στόχο. Είναι μια δύναμη που μπορεί με πολύ ζωώδη ένστικτα να κινείται και να έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εκείνο που αντλεί από τον άνθρωπο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενέργεια, ουσιώδης ενέργεια.
Για τον λόγο αυτό πολλά θύματα της μόρας ξυπνούν και νοιώθουν ότι είναι πάρα πολλοί κουρασμένοι, σαν να έσκαβαν όλη την νύχτα. Το μαρτυρούν! Και βέβαια ο τρόμος, ο οποίος νοιώθουνε τη στιγμή εκείνη, οδηγεί σε απώλεια αυτής της τόσο πολύτιμης ουσίας, της ζωτικής ενέργειας του ανθρώπου. Το χειρότερο που πρέπει να κάνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να φοβάται, να τρομάζει, γιατί αυτός ο πανικός είναι εκείνος που ευνοεί τέτοιες καταστάσεις”.
” Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως ενστικτωδώς και αυθόρμητα. Αυτό που πολύ συχνά καταμαρτυρείται είναι ότι όταν κανείς νοιώσει ότι φτάσει στο έπακρο, εκεί που δεν αντέχει, φοβάται ότι θα πεθάνει, καταπιεσμένος, δεν μπορεί να κουνηθεί, έχει πανικοβληθεί, λέει μια προσευχή και εκεί λύνεται ο πολιορκητικός κλοιός. Πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί, επειδή ακριβώς το άτομο επικεντρώνει όλη του τη δύναμη της αντίστασης πάνω σε ένα σύμβολο που εκείνη τη στιγμή είναι η προσευχή.
Πολύ συχνά μπορεί να είναι το «Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά». Πάρα πολλές φορές το έχω ακούσει αυτό στις εκατοντάδες μαρτυρίες που έχω ακούσει για τέτοια περιστατικά. Περισσότερο αυτό που βοηθάει είναι ένα σύμβολο στο οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει και να επικεντρωθεί τη συγκεκριμένη στιγμή με όλη του τη συνείδηση. προβάλλοντας αυτή την αντίσταση. Αυτό είναι κάτι που αποδεσμεύει τον μάρτυρα εκείνη τη δεδομένη στιγμή”.
“Πιο “εύκολοι” στόχοι της Μόρας, τα παιδιά”
” Περισσότερο επιρρεπείς είναι τα παιδιά, με την έννοια ότι είναι πιο ευάλωτα. Από πολύ μικρά ηλικία τα παιδιά έχουν τέτοιες εμπειρίες. Οι μεγάλοι, δεν δίνουν μεγάλη βάση σε αυτές τις μαρτυρίες, παρόλο που εκείνοι όταν ήταν παιδιά είχαν αντίστοιχες εμπειρίες και αυτό είναι κάτι που ξεχνιέται.
Καθώς το άτομο μεγαλώνει εισέρχεται μέσα σε ένα σύστημα που ουσιαστικά περιορίζει την αντιληπτική ικανότητα και το κάνει να συντονίζεται με συγκεκριμένες συχνότητες και να μειώνει το εύρος του πεδίου της πραγματικότητάς του.
Τα παιδιά έχουν πάρα πολλές ανοιχτές συχνότητες, επειδή είναι πιο ανοιχτά. Συνεπώς έχουν πολύ περισσότερες τέτοιες εμπειρίες. Αυτό δεν αποκλείει τους ενήλικες οι οποίοι έχουν τέτοιες εμπειρίες. Μπορεί να συμβεί σε άτομο ηλικίας 30-40 χρονών, δεν έχει σημασία”.
Δέκα καρκίνοι συνδέονται με την παχυσαρκία
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ...
Αυτό, σύμφωνα με την δρ Kathleen Figaro, ενδοκρινολόγο στον οργανισμό "Genesis Health System", υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει, επειδή μερικά συμπτώματα του διαβήτη παρεξηγούνται κυρίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ως συμπτώματα γήρανσης.
Δείτε 5 σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ανάπτυξη διαβήτη, αλλά να τα μπερδέψετε με συμπτώματα γήρανσης:
1.Αλλαγές στην όραση
Μπορεί να αντιληφθείτε ότι η όρασή σας χειροτερεύει μετά από κάποια ηλικία. Όταν για παράδειγμα κοιτάτε ένα αντικείμενο σε κοντινή απόσταση και στη συνέχεια θέλετε να δείτε ένα πιο μακρινό αντικείμενο, η εστίασή σας μπορεί να θολώσει. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού ζαχάρου στο αίμα. Αν βάλατε γυαλιά όρασης πριν μερικούς μήνες και παρατηρείτε ότι η όρασή σας έχει χειροτερέψει, είναι καλό να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη.
2.Κόπωση
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε μεγάλη κούραση και αδυναμία για να κάνετε το οτιδήποτε, αλλά αυτό να μην οφείλεται στην ηλικία σας. Η έλλειψη ενέργειας είναι κοινό σύμπτωμα του διαβήτη. Η ενέργεια του οργανισμού μειώνεται επειδή το σώμα δεν μετατρέπει την ζάχαρη σε ενέργεια με τον σωστό τρόπο.
3.Ασυνήθιστα σημάδια στο δέρμα
Τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα είναι αναμενόμενα μετά από κάποια ηλικία, αλλά μερικά σημάδια στον λαιμό ή οι μαύροι κύκλο κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι σημάδια διαβήτη. Η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργεί σημάδια στο δέρμα, καθώς και αίσθημα "φαγούρας" ή μούδιασμα σε χέρια και πόδια.
4.Υπερβολική δίψα και ούρηση
Η αυξημένη συχνότητα επίσκεψης στην τουαλέτα είναι επίσης κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους όσο γερνάνε. Αυτή όμως η ανικανοποίητη δίψα που προκαλεί και τη συχνοουρία μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη. Το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια ζάχαρη από τον οργανισμό σας με όποιον τρόπο μπορεί.
5.Έχετε εκνευρισμό επειδή πεινάτε
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να έχει εκνευρισμό επειδή δεν έχετε φάει για λίγη ώρα, ίσως πρέπει να θορυβηθείτε. Ο οργανισμός σας ζητάει διαρκώς να του δώσετε "καύσιμη ύλη" για να πάρει ενέργεια, αλλά όταν το κάνετε εκείνος δεν μπορεί να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια ελέω του διαβήτη. Έτσι, σε ένα φαύλο κύκλο, συνεχίζει να σας ζητάει να καταναλώσετε τροφή και εσείς εκνευρίζεστε που αυτό το αίσθημα δεν φεύγει.
Πηγή: onmed.gr. Via Κερατσινι voice