Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Παιδικός διαβήτης τύπου Α: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ο παιδικός διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, μιας και αγνοείται η αιτία που τον προκαλεί, τα συμπτώματα και τι οφείλουν να κάνουν οι γονείς για να στηρίξουν και να βοηθήσουν το παιδί με διαβήτη.

Τι είναι ο παιδικός διαβήτης

Ο παιδικός διαβήτης είναι μια ενδοκρινολογική πάθηση κατά τη οποία ο οργανισμός του παιδιού δημιουργεί αντισώματα που κινούνται ενάντια στα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστρέφονται τα κύτταρα, και κατά συνέπεια να υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποια διάκριση ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 200 παιδιά σε όλον τον κόσμο ημερησίως και σε 120 ελληνόπουλα κάθε χρόνο, ενώ φαίνεται πως παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. 

Πού οφείλεται

Ο παιδικός διαβήτης είναι αυτοάνοσο νόσημα. Προκύπτει ξαφνικά και η αιτία του παραμένει άγνωστη αν και ενοχοποιούνται διάφορες ιώσεις που ενεργοποιούν αυτοάνοσους μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο), έχει να κάνει με μια γονιδιακή προδιάθεση, αν και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ευθύνονται και κληρονομικοί παράγοντες. 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν το παιδί πηγαίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα, αν διψάει και πεινάει πολύ, αν παραπονιέται ότι το στόμα του είναι ξερό, αν είναι συνέχεια και αδικαιολόγητα κουρασμένο και αν χάνει ξαφνικά κιλά τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.Ο παιδικός διαβήτης δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση γλυκών (όπως ο διαβήτης τύπου 2) και γι' αυτό καλό είναι να μην μπερδεύεται κανείς.

Πώς να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί με διαβήτη

Ο παιδικός διαβήτης είναι μια "ισόβια" ασθένεια και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα από τους γονείς. Το παιδί πρέπει να:
  • παίρνει καθημερινά ινσουλίνη
  • μετρά όσο συχνά χρειάζεται το σάκχαρό του, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα την δόση της ινσουλίνης και να αποφεύγει τόσο την υπεργλυκαιμία όσο και την υπογλυκαιμία
  • διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα
  • ασκείται όσο το δυνατόν πιο συχνά καθώς η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας του διαβήτη, γιατί μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης
  • να ακολουθεί υγιεινή και προσεγμένη διατροφή (μεσογειακή διατροφή) - το παιδί χρειάζεται να υπολογίζει την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφικής του πρόσληψης, να προγραμματίζει τα γεύματά του και να γνωρίζει τη σύσταση των τροφίμων που καταναλώνει. 
Το σημαντικότερο πάντως,  είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση από την πλευρά των γονιών, με πληροφορίες που θα μεταφέρουν και στο παιδί. Από εκεί και έπειτα μια στάση με ψυχραιμία, στήριξη, θετική διάθεση και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος θα βοηθήσει στην διαχείριση της χρόνιας αυτής πάθησης. Είναι σημαντικό, τέλος, το παιδί, ίσως και με την βοήθεια ειδικού, να κατανοήσει πως (μέσα στο πλαίσιο που αναφέραμε παραπάνω) μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Όσα ΔΕΝ πρέπει να λέτε σε γονείς αν εσείς ΔΕΝ έχετε παιδιά

Ξέρουμε όλοι καλά πως ορισμένα πράγματα που λένε μερικές φορές οι γονείς μπορεί να θίξουν την χαρωπή ανεμελιά όσων ΔΕΝ έχουν παιδιά. Πράγματα όπως πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή με τα παιδιά (ο υπαινιγμός είναι ότι όσοι δεν έχουν παιδιά δεν έχουν δικαίωμα να παραπονιούνται για τίποτα) και πόσο ανούσια ήταν η ζωή τους πριν τα παιδιά (κοινώς ζωή χωρίς παιδιά = ζωή χωρίς ουσία) δεν είναι ευγενικό να λέγονται σε άτεκνους φίλους. Ωστόσο, εξίσου ενοχλητικές μπορεί να είναι αντίστροφα και φράσεις όσων δεν έχουν παιδιά, προς φίλους τους που είναι γονείς. Όπως...

Όχι, δεν θέλω ποτέ να κάνω παιδιά. Ποτέ, όμως!

(Ωραία, χαιρόμαστε που πιστεύετε ότι η ζωή μας είναι τόσο αηδιαστική/μονότονη/αδιάφορη/αξιολύπητη. Μήπως θα ήταν καλύτερα να αυτοκτονήσουμε;)

Τι εννοείς δεν έχεις δει αυτή την ταινία / δεν έχεις ακούσει αυτό το τραγούδι / δεν ξέρεις για ποια σειρά λέω;

(Βγήκε πριν 3 εβδομάδες! Τις τελευταίες 3 εβδομάδες μετά βίας έχω καταφέρει να βάλω δύο πλυντήρια, να σιδερώσω και να βγάλω τον σκύλο βόλτα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσω να δω αυτή την ταινία/σειρά ή να ακούσω αυτό το τραγούδι. Ποτέ στην ζωή μου.)

Δεν μου τηλεφωνείς πια...

(Δεν φαντάζεστε πόση προσοχή χρειάζονται τα παιδιά. Μπορεί να κοιτάξεις αλλού για 5 δευτερόλεπτα και κάποιο να πέσει, να χτυπήσει, να κάνει μια ζημιά, να σκαρφαλώσει κάπου που δεν πρέπει. Και όταν πλέον τα παιδιά πάνε για ύπνο -κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα, από μόνο του- συχνά μας παίρνει και εμάς ο ύπνος στον καναπέ, νηστικούς και με τα ρούχα. Ξέρεις πόσες φορές έχουμε σταματήσει την ίδια ταινία στη μέση; Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω, αλήθεια. Και σκέφτομαι συνέχεια να σε πάρω –μετρά κι αυτό, λίγο, ε;)

Θα μαζευτούμε στο σπίτι μου για καφέ το απόγευμα –ενήλικες μόνο!

(Και εμείς δεν θα έρθουμε. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι κάθε συγκέντρωση κατάλληλη για παιδιά, αλλά ένα απόγευμα, σε ένα σπίτι, ειδικά στην βεράντα ενός σπιτιού, για καφέ μπορεί και να περιλαμβάνει παιδιά. Ειδικά όταν μπορούν να παίξουν μεταξύ τους. Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι θα τα κάνουμε την ώρα εκείνη τα παιδιά;)

Δεν θα αρχίσεις να ντύνεσαι σαν μαμά τώρα, έτσι;

(Το ότι έγινα μαμά δεν σημαίνει ότι έχασα την προ-μητρότητας ταυτότητά μου. Είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Απλά ίσως με μερικά παραπάνω κιλά. Οπότε θα αποφύγω τα πολύ κοντά. Αν δεν σε πειράζει!)

Πόσο χαλαρωτικό πρέπει να είναι να είσαι όλη τη μέρα στο σπίτι με τα παιδιά...

(Ναι, βέβαια. Όσο χαλαρωτικό είναι να προσπαθείς να σώσεις τον κόσμο από τους εξωγήινους! Όχι, είναι υπέροχο, σοβαρά –μη με παρεξηγείς. Απλά κάποια στιγμή γίνεται κουραστικό. Δοκίμασε να βλέπεις την Ντόρα την Εξερευνήτρια για 12 συνεχόμενες ώρες. Είναι κάπως έτσι.)

Μην είσαι τόσο πεσμένη! Έχεις δώσει τα παιδιά στους παππούδες απόψε! Χαλάρωσε λίγο!

(Ναι, ναι έχεις δίκιο. Αλλά αύριο θα τα πάρουμε πίσω. Και αν ξενυχτήσουμε απόψε, αύριο δεν θα έχουμε κουράγιο να κάνουμε τίποτα μαζί τους. Βασικά, να σου τα φέρω εσένα αύριο, να τα κρατήσεις, για να κοιμηθούμε εμείς λίγο παραπάνω;)

Πω πω, κοίτα πώς κάνει αυτό το παιδί!

(Ακόμα κι αν αναφέρεστε σε παιδί άλλων, καταλαβαίνουμε ότι έτσι σκέφτεστε και όταν παρατηρείτε το δικό μας παιδί, τις στιγμές που βγαίνει εκτός ελέγχου. Και ναι, τα παιδιά μερικές φορές βγαίνουν εκτός ελέγχου. Γιατί είναι παιδιά!)

Προσπάθησε να είσαι εδώ στην ώρα σου

(Όσο αθώο κι αν ακούγεται γενικά, αυτό που ακούμε εμείς είναι: Μπορείς για μία φορά να μην μας στήσεις; Πόσο δύσκολο είναι να βάλεις το παιδί στο αυτοκίνητο και να οδηγήσεις; Η απάντηση είναι: Δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Γιατί δεν είναι μόνο το παιδί που πρέπει να «πακετάρω», αλλά και τα παιχνίδια του, μια αλλαξιά ρούχα, ένα γάλα, τις πάνες, τα υγρομάντηλα, την πιπίλα και ένα σωρό άλλα πράγματα από τα οποία, έτσι κι αλλιώς, κάποια θα ξεχάσω! Και τότε θα πρέπει να γυρίσω πίσω για να τα πάρω. Κατάλαβες;)

Δεν σας καλέσαμε, γιατί ποτέ δεν έρχεστε!

(Σας παρακαλούμε, συνεχίστε να μας καλείτε. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ! Θα υπάρξει κάποια μέρα ή κάποιο απόγευμα ή κάποιο βράδυ ή κάποιο Σαββατοκύριακο που θα μπορέσουμε να έρθουμε. Και μας έχει λείψει τόσο πολύ το να βγούμε και να κάνουμε οτιδήποτε! Οτιδήποτε!)

Δείχνεις κουρασμένη. Είσαι εντάξει;

(Δεδομένου ότι πέρασα όλο το βράδυ να καθαρίζω εμετούς, να αλλάζω σεντόνια και να κατεβάζω σκουπίδια... ναι, φαντάζομαι, είμαι μια χαρά!)

Κοίτα, όταν εγώ θα κάνω παιδιά θα... και τα παιδιά μου ποτέ δεν θα... και οι κανόνες θα είναι...

(Σιωπή. Βλέμμα που σκοτώνει. Ξεφύσημα από τα ρουθούνια. Οκ... τα λέμε τότε!)
Πηγή: Scarymommy,mama365.gr

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Βότανα που να ηρεμούν τις καουρες και την οισοφαγιτιδα

Ορισμένα ροφήματα βοτάνων μπορούν να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα και να σας ανακουφίσουν από τις καούρες. Για την προετοιμασία του ροφήματος, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο, αφήστε το για 5-6 λεπτά, σουρώστε και πιείτε. Τα βότανα που μπορούν να σας ανακουφίσουν είναι:
 Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου. 
 Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους. 
 Και οι δύο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
 Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες. 
 Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους.

Συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια μας


Εκτός από το λανθασμένο βούρτσισμα και την ελλιπής περιποίηση των δοντιών μερικές κακές συνήθειες που ακολουθούμε, μπορεί να... βλάψουν ανεπανόρθωτα τα δόντια μας.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν το στόμα για πολλά άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό, που όμως μπορεί να είναι επιβλαβή. 



Τα δόντια σαν εργαλεία



Όταν τα δόντια χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα μπουκαλιών ή άλλων πραγμάτων μπορεί να σπάσουν. Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας συνιστούν να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε δουλειά και όχι τα δόντια.



Το μάσημα πάγου και άλλων σκληρών αντικειμένων



Η σκληρότητα και η θερμοκρασία του πάγου, βλάπτουν τα δόντια και μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν ή να ραγίσουν. Οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε τον πάγο να λιώνει στο στόμα σαν καραμέλα και να μην τον δαγκώνουμε.



Παράλληλα πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να μασάνε ή δαγκώνουν αντικείμενα όμως μολύβια, στυλό συνήθειες οι οποίες μπορεί να τα σπάσουν ή να τα τραυματίσουν.



Το δάγκωμα λεμονιού



Το κιτρικό οξύ του λεμονιού μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας ευαίσθητα στο κρύο φαγητό και ποτό και επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και το ράγισμα. Αποφύγετε να τον κρατάτε στο στόμα σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.



Το πολύ δυνατό βούρτσισμα



Το πολύ δυνατό και βίαιο βούρτσισμα, μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων και αυξημένη ευαισθησία των δοντιών (στο κρύο και την αφή). Οι ειδικοί συστήνουν να επιλέγετε μια μαλακή βούρτσα και να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις για καλύτερα αποτελέσματα.



Φάγωμα των νυχιών



Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και φθορά στα δόντια αλλά και μολύνσεις από μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια. Το φάγωμα των νυχιών είναι συνήθως υποσεινείδητη συνήθεια που υποδηλώνει άγχος και χειροτερεύει σε περιόδους στρες.



Τρίξιμο των δοντιών



Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα όπως την φθορά τους, το σπάσιμο, το ράγισμα, ή την χαλάρωσή τους Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, οι οδοντίατροι συχνά προτείνουν τη χρησιμοποίηση ειδικής μασέλας για την αποφυγή βλαβών στα δόντια.



Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών



Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες φθοράς των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που βλάπτει τα δόντια, τα οξέα που περιέχουν, συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλοτήτων.



Το πιπίλισμα του δαχτύλου



Πρόκειται για μια συνήθεια που συναντάται περισσότερο στην παιδική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει στη μετατόπιση των μπροστινών δοντιών. Οι αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει, ίσως απαιτήσουν τελικά ορθοδοντική θεραπεία.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Light τούρτα σοκολάτας με 4 υλικά

Απόλαυση χωρίς τύψεις…
DSC02210_thumb[20]
Υλικά400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
150 γρ. γάλα 1,5 % λιπαρά
200 γρ. γιαούρτι 2 %
digestive μπισκότα
1 κ.σ κακάο σε σκόνη για την επικάλυψη
ΕκτέλεσηΚόβουμε την κουβερτουρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Bράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
DSC02196
Το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο.
DSC02197
Έπειτα ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
DSC02199
Σε ένα ταψάκι 22-24 εκ. στρώνουμε τα μπισκότα,
DSC02200
γεμίζουμε τα κενά με σπασμένα μπισκότα και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας.
DSC02201
Κοσκινίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με το κακάο.Τη βάζουμε στο ψυγείο
για 2 ώρες πριν τη σερβίρουμε.
DSC02211_thumb[23]
                               Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!ΣΗΜ:Είναι τούρτα με χαμηλά λιπαρά σε σχέση με τις “κοινές” και προσφέρει στον
οργανισμό ασβέστιο,φυτικές ίνες,ενώ έχει 354 θερμίδες ανά μερίδα,

Η συνταγή είναι του Στ. Παρλιάρου.
Πηγή:Συνταγουκης.gr

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων 
πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί, ένας στους πέντε, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι αριθμοί φαίνεται να είναι αντίστοιχοι και για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. 

Ασθένειες όπως:

- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Διαβήτης
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Ψωρίαση
- Ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
- Ερυθηματώδης λύκος
- Δερματίτιδες
- Μυασθένεια 
- ALS 

ανήκουν στη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και αυξάνονται δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι χρόνια νοσήματα, για τα οποία το άτομο που πάσχει, πρέπει να λαμβάνει πολύπλοκα φαρμακευτικά σχήματα για την υπόλοιπη ζωή του.

Γιατί συμβαίνει αυτό   

Σύμφωνα με νέες μελέτες όσο υψηλότερο το βιωτικό επίπεδο τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση των αυτοάνοσων, είναι το τίμημα που πληρώνουμε για έναν τρόπο ζωής που συνεχώς απομακρύνεται από το φυσιολογικό.

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα εκεί που προκύπτει. Σε επίπεδο κυττάρων.

Τα κύτταρα μας είναι οι βιολογικές μονάδες από τις οποίες αποτελείται ο οργανισμός μας. Αποικίες κυττάρων με κοινά χαρακτηριστικά συναθροίζονται και σχηματίζουν όργανα και τελικά ένα ανθρώπινο σώμα.

Η κατάσταση λειτουργίας των κυττάρων μας αντικατοπτρίζει την γενική κατάσταση της υγείας μας.

Ένα κύτταρο αποτελείται από δομικά στοιχεία ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και κάποια άλλα για να λειτουργήσει. Πρόκειται για συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή και είναι απαραίτητα για να υπάρχουν και να λειτουργούν σωστά τα κύτταρα μας. Τέτοια είναι τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα ένζυμα, τα λίπη και οι υδατάνθρακες.

Μπορούν όμως οι σημερινές τροφές να μας παρέχουν τις ενώσεις που χρειάζεται ένα υγιές σώμα, σε ποσότητα και ποιότητα, ώστε να φτιάξει τους ιστούς του και να επιτελέσει τις απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή;
 
Οι τροφές μας έχουν αλλάξει

Μέσα σε πενήντα μόλις χρόνια η αλλαγή που έχει υποστεί η διατροφή μας είναι εντυπωσιακή. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια τροφή όπως τα μαρούλια. Παλαιότερα είχαμε ένα χωράφι και καλλιεργούσαμε σε αυτό εκατό μαρούλια. Σήμερα στο ίδιο χωράφι καλλιεργούνται χίλια μαρούλια. Τα θρεπτικά συστατικά που έχει το χωράφι πρέπει να μοιραστούν τώρα σε χίλια μαρούλια αντί για εκατό όπως κάποτε. 

Για να υπάρξει παραγωγή είναι αναπόφευκτη η χρήση λιπασμάτων που θα αποκαταστήσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο έδαφος. Σε καμία όμως περίπτωση τα λιπάσματα δεν μπορούν να αποδώσουν τα 92 στοιχεία που υπάρχουν στη φύση. Οι συμβατικές καλλιέργειες εμπλουτίζουν το χώμα με τα τρία βασικά για την ανάπτυξη των φυτών συστατικά (άζωτο, κάλιο και φώσφορο) ενώ οι καλύτερες βιολογικές καλλιέργειες φτάνουν μόλις στα δεκαέξι. 

Για να προσλάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που μας έδινε ένα μαρούλι πενήντα μόλις χρόνια πριν, σήμερα πρέπει να καταναλώσουμε δέκα. 

Αυτό όμως δεν είναι εύκολα εφικτό. Το ίδιο συμβαίνει και για τις υπόλοιπες τροφές που καταναλώνουμε είτε είναι φυτικές είτε ζωικές.

Τα κύτταρα μας λοιπόν, δεν προσλαμβάνουν και δεν έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Σιγά-σιγά δημιουργούνται ελλείψεις σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.

Συστατικά που θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στο κύτταρο πλέον 
απουσιάζουν.
Η ζωή βέβαια δεν στηρίζεται ποτέ σε μια μεταβολική οδό. Έχει εναλλακτικές λύσεις. Ποτέ όμως η δεύτερη εναλλακτική δεν είναι το ίδιο αποδοτική με την πρώτη.

Καθώς μειώνεται η απόδοση μειώνεται και η υγεία μας. Δεν νοιώθουμε το ίδιο καλά όπως κάποτε. Κάθε μέρα που περνάει απομακρυνόμαστε από την βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας. Πιστεύουμε πολλές φορές ότι αυτό οφείλεται στα χρόνια που περνάνε. Δυστυχώς όμως είναι πια εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι παρόμοια προβλήματα, επηρεάζουν ολοένα και νεότερα άτομα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ. Πέρα από τις ελλείψεις που παρουσιάζουν τα κύτταρα μας, επιβαρύνονται με τοξικές ουσίες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά χημικά, φάρμακα και άλλες ενώσεις ξένες προς τη ζωή εισέρχονται σε κάθε κύτταρο μας. (Ξενοβιοτικές Ενώσεις)

Τα κύτταρα μας έχουν αλλάξει
 

Οι εικόνα των κυττάρων μας απομακρύνεται σταθερά από την αρχική υγιή κατάσταση. 

Συστατικά που θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί απουσιάζουν και άλλα ξένα προς τη ζωή, που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, είναι παρόντα.

Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι η αλλαγή της βιοχημικής σύστασης του εσωτερικού των κυττάρων συνοδεύεται με αλλαγή της μεμβράνης και της εξωτερικής εικόνας του κυττάρου.  

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το σώμα δεν αναγνωρίζει πλέον αυτά τα κύτταρα ως δικά του και τους επιτίθεται!

Ανάλογα με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τις διατροφικές επιλογές τα κύτταρα που απομακρύνονται περισσότερο από το φυσιολογικό δέχονται πρώτα την επίθεση. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα επιτίθεται σε πάνω από ένα όργανα ή συστήματα.

Η ουσιαστική λύση είναι να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργία και να διαχειριστούμε την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε

1. Ειδικές εξετάσεις μεταβολομικής μας καθοδηγούν στην επαναφορά της φυσιολογικής κατάστασης των κυττάρων μας. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ η μεταβολομική είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για να αξιολόγησης την κατάσταση υγείας του ατόμου, σήμερα. Η παράλληλη αποκατάσταση των υγιών λειτουργιών με τη χρήση της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής, όπου αυτή είναι απαραίτητη, μας δίνει ένα πολύ ισχυρό όπλο στη μάχη έναντι των αυτοάνοσων νοσημάτων.

2. Να βοηθήσουμε το άτομο να εντοπίσει και να διαχειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες που υποκρύπτονται πίσω από το νόσημα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που συχνά περνά απαρατήρητο και μένει αδιαχείριστο. Σχεδόν πάντα τα αυτοάνοσα νοσήματα συνοδεύονται από έντονες αλλαγές στη διάθεση που ανατροφοδοτούν τη νόσο και επιδεινώνουν την εικόνα.    


Η βιοχημική αλλοίωση και το στρες που συνοδεύει το σύγχρονο περιβάλλον είναι οι βασικοί υπαίτιοι πίσω από την έκρηξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η σταδιακή αποκατάσταση τους μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή βελτίωση της εικόνας αντί μιας σταθερής επιδείνωσης.

Το σώμα μας είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές, καθήκον της ιατρικής αλλά και δικό μας είναι να το βοηθάμε σε αυτή του την προσπάθεια. Η πρόσφατη επιστημονική γνώση μας επιτρέπει και μας προτρέπει να ακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε το έργο της φύσης. 

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αίμα στα κόπρανα του παιδιού: Τι μπορεί να φταίει;

Το αίμα στα κόπρανα του παιδιού μπορεί να κρύβει διάφορες αιτιολογίες, από μικρής σημασίας μέχρι μεγάλης σοβαρότητας. 

Αίμα στα κόπρανα του παιδιού ανά ηλικία: Οι αιτίες

Στα νεογνά
1. Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.
2. Κατάποση αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
3. Κατάποση αίματος από ραγάδες στον μαστό της μητέρας κατά τον θηλασμό.
4. Νεκροτική εντεροκολίτιδα σε πρόωρα μωρά.
5. Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.
6. Έλλειψη βιταμίνης Κ.
7. Έλκος στο στομάχι, στον οισοφάγο ή γαστρίτιδα
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδας και η κατάποση αίματος από στήθος με ραγάδες. Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι πρόκειται για αλλεργία θα ζητήσει να αντικατασταθεί το γάλα με κάποιο υποαλλεργικό. Στην δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή το μωρό καταπιεί αίμα, δεν πειράζει για το μωρό (δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις) ωστόσο καλό είναι η μητέρα να είναι σίγουρη πως το αίμα προήλθε από αυτό και όχι από κάποια άλλη αιτία.
Στα βρέφη
1. Ραγάδες του δακτυλίου του πρωκτού από δυσκοιλιότητα.
2. Λοιμώξεις του εντέρου από ιούς, βακτηρίδια ή παράσιτα.
3. Οισφαγίτιδα από εμετούς αν το παιδί έχει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση.
4. Αλλεργία στο γάλα αγελάδος που προκαλεί κολλίτιδα.
5. Χειρουργικές ασθένειες όπως εγκολεασμός, μεκέλειος απόφυση κ.ά.
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι η δυσκοιλιότητα και οι λοιμώξεις εντέρου από παράσιτα. Στην πρώτη περίπτωση ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στην διατροφή του μωρού.
 Στην δεύτερη περίπτωση ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. 
Στην προσχολική και σχολική ηλικία
1. Έλκος στομάχου.
2. Εντεροκολλίτιδα από μικρόβια.
3. Πολύποδες παχέος εντέρου.
4. Γαστρεντερίτιδα από διάφορες αλλεργίες.
5. Ανωμαλίες των αγγείων του εντέρου.
6. Ραγάδες του δακτυλίου του πρωκτού από δυσκοιλιότητα.
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι οι ραγάδες από δυσκοιλιότητα και η γαστρεντερίτιδα από τροφικές αλλεργίες. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει η διατροφή του παιδιού, προκειμένου να εμπλουτιστεί με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στην δεύτερη περίπτωση ο παιδίατρος θα κρίνει αν είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς και τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσει το παιδί εκείνο το διάστημα.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε αίμα στα κακά

Είναι απαραίτητο ο γονιός, μόλις αντιληφθεί αίμα στα κόπρανα του μωρού ή του παιδιού, να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο προκειμένου να βρεθεί ποια είναι η ακριβής αιτία και να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ο παιδίατρος θα κάνει τότε την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα βγάλει την διάγνωση. Θα χρειαστεί να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να διαγνωστεί η προέλευση και η αιτία της αιμορραγίας, από μία απλή ακτινογραφία μέχρι αλλεργικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, γενικές αίματος και γενικές ούρων. Αναλόγως της αιτίας, θα υπάρξει και η κατάλληλη αγωγή.
Πηγή:mama365

Σύνδρομο ανατάραξης μωρού: Μην ταρακουνάτε ΠΟΤΕ το μωρό σας!

Το σύνδρομο ανατάραξης μωρού (ή σύνδρομο ταρακουνημένου μωρού) είναι ένα θέμα υγείας περισσότερο γνωστό στον Δυτικό Κόσμο και λιγότερο στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι ολέθριες. 

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού

Το σύνδρομο ανατάραξης μωρού (shaken baby syndrome) είναι μια μορφή κακοποίησης του παιδιού. Πρόκειται για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει όταν ένας ενήλικας τινάζει βίαια μπρος-πίσω ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί. Ουσιαστικά, από το έντονο κούνημα ο εγκέφαλος χτυπά από τη μια μεριά του κρανίου στην άλλη και μπορεί να προκληθεί αιμάτωμα, αιμορραγία, μώλωπας στο εγκέφαλο ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη (μεταξύ άλλων). Αφορά βρέφη κάτω του ενός έτους αλλά θεωρητικά μπορεί να συμβεί και σε παιδάκια έως 4 ετών.
Μπορεί το σύνδρομο αυτό να μην αποτελεί μια "συνηθισμένη κατάσταση", αλλά όπως λέει η κ. Παπαδάκη έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις στην Ελλάδα με θύματα βρέφη. Υπολογίζεται επίσης ότι στις ΗΠΑ 3.000 παιδιά κάθε χρόνο υποφέρουν από το σύνδρομο της ανατάραξης μωρού λόγω κακοποίησης. Το 25% αυτών των μωρών θα πεθάνει, ενώ το 60% θα έχει μόνιμες αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή του.

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου

Συνήθως το σύνδρομο ταρακουνημένου παιδιού συμβαίνει όταν ο ενήλικας είναι θυμωμένος και προσπαθεί να κάνει το μωρό να σταματήσει να κλαίει. Ή μπορεί να συμβεί και όταν ο ενήλικας είναι εξουθενωμένος από κάποια ζημιά ή ξέσπασμα του παιδιού. Τότε πιάνει και ταρακουνάει το μωρό με πολύ έντονο και σχεδόν βίαιο τρόπο.
Έρευνα στο Colorado των ΗΠΑ κατέδειξε ότι οι πιθανότεροι "δράστες" που προκαλούν το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού με αποτέλεσμα τον εγκεφαλικό τραυματισμό του είναι:
ο βιολογικός πατέρας (37%),
ο φίλος της μητέρας (20,5%),
οι γυναίκες μπέιμπι σίτερ (17,3%)
και, τέλος, η μητέρα (12,6%).
Πηγή:mama365